Birey Olarak Fiziksel Çevre Temizliği
Bu dünya hepimizin evi ve evimizde daha uzun süre yaşamak için insan olarak bizlerde sorumluluğumuzu almalıyız. Dünyada kullandığımız her materyal doğada var olan bir maddenin fiziksel ve kimyasal işleme tabi tutulması sonucu üretilmiş durumda. Bu da aslında bu maddelerin dünya tarafından yok edilmesini beraberinde getiriyor. Dünya bunları yok etme yeteneğine sahip ancak kimyasal işleme tabi tutulmuş materyallerin doğada dönüşmesi çok uzun zaman alıyor. Günümüzde dünyadaki insan nüfusunun artış hızını göz önüne aldığımızda atıklarımızı bertaraf etme yollarını bulmamız gerekiyor. Bu bertaraf yöntemleri büyük ölçekli işletmelerde yasal olarak denetlenmeye çalışılıyor. Bireylerin büyük bir kısmı bilinçli olmadığı ve bireysel atıklarla ilgili kanunu zorunlulukların yetersiz olması dolayısıyla bireysel atıklar ile ilgili Türkiye’de henüz çok verimli bir dönüştürme programına sahip değiliz.
Bana göre yasa olmadan insanların bunu yapıyor olması gerektiği için ben konun devlet tarafından değil birey tarafından uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Birey olarak elimden ne gelirse onu da diğer bireylere aktarıyorum.
Dün Büyükçekmece sahile gittim. Gece çok yağmur yağdığı için denizde açıklarda olan bir çok çöp sahile gelmişti. O zaman şuları sorguladım; bu durumdan belediyeyi sorumlu tutup buraları neden temizlemediği ile ilgili bir eyleme mi geçmeliyim yoksa şimdi gücümün yettiğini toplamalı mıyım ya da gerçekten başka insanların sorumlu olduğu eylemin sonucuna ben mi katlanmalıyım?
İlk olarak benimle iletişimde olan insanlar için onların aracılığıyla bilinçlendirme için arınma videoları çektim. Bu videoları çekip internete yükleme sebebim hayatımızın her alanında hem ruhsallığın kullanılabileceğini hem de şikayet etmek yerine düşüncesel ve enerjisel olarak çevre kirliliği yaratılmasını önlemek. İşte arınma videolarımız.
Bu videoları arkadaşlara yönlendirdiğimde Sibel okulda kendilerinin yaptığı projeleri aktardı. Bu yazının niyeti de o paylaşımla birlikte netleşti. Bugün siteleri inceledim. Bir kurum altında olmasak da birey olarak neler yapabileceğimizi sizlere de hatırlatmak istedim.
Atık Piller
2004 yılında kurulmuş Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği tüm Türkiye’de atık pille ilgili olarak faaliyette bulunuyor. Çalışma faaliyetleri ile ilgili tüm detayları tap.org.tr adresinden edinebilirsiniz.
Kısaca siten bir bölümü ön bilgilendirme olarak sizlere aktarayım.
Atık Pil Nedir ve Neden Toplanmalıdır?
Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere “Atık Pil” denir.
Pil üreticileri, kullandıkları yeni teknolojilerle hem daha çok fayda yaratmakta, hem de çevre için daha dost üretim gerçekleştirmektedir. Yine de tükenen pilleri çevreye veya çöpe atmamalıyız, toprağa gömmemeliyiz; akarsulara, göllere ve denizlere atmamalıyız ve yakmamalıyız.
Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler vahşi çöp depolama alanlarından sulama sularına ve toprağa karışarak çevre kirliliği yaratabilir. Hem bu nedenle hem de atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak için atık pilleri naylon torba, karton kutu ya da kavanozlarda biriktirerek süpermarketlerde, okullarda, muhtarlıklarda, belediyelerin belirlediği toplama merkezlerinde bulunan atık pil kutularına atmalı veya pilimizi satın aldığımız satış noktasına geri götürmeliyiz.
Bitkisel Atık Yağlar
Evlerde kullanılan kızartma yağlarının çevreye etkisi eskiden çok fazla önemsenmese de bu da çevresel olarak değiştirilmesi gereken davranışları içeriyor. Lavabodan dökülen yağlar kanalizasyon sistemizden geçerek çevre kirliliğine sebep olarak ekosistemin dengesizleşmesine neden oluyor. Bunu basıl yapıyor? Yağın yoğunluğu sudan hafif olduğu için suya karışan yağ su üzerinde tabaka oluşturup; havadan suya oksijen geçişini engelliyor bu da bulunduğu alanda yaşayan su altı canlılarının hayatlarını olumsuz etkiliyor. 1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğine dair bilgilere internetten ulaşabilirsiniz. Bu atık yağların dönüşümü için çeşitli kuruluşlar mevcut. 2012 yılında kurulmuş Deha Biodizel’de 81 ilde lisanslı atık toplama tesisleriyle hizmet veren işletmelerden. Bireysel olarak atıklarınızı proje kapsamında olan yerlere teslim edebilirsiniz. Belediyeler, muhtarlıklar, okullar, Migros ve Carrefoursa’lrada bulunan toplama ünitelerine bırakabilirsiniz. Daha detaylı bilgi edinmek isterseniz siteyi inceleyebilirsiniz.
Konu hakkında görsel bilgilendirme isterseniz de videoyu izleyebilirsiniz.
https://youtu.be/iaTeRJ0H0wQ
Plastik Kapaklar
Plastik şişelerinizi atık dönüştürme alanına atarken ya da damacananızdaki kapakları ayrıştırıp 2011 yılından beri Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğinin gerçekleştirdiği kapak toplama kampanyasına katılabilirsiniz. Toplanan kapaklarla ortopedik engelli bir bireyin yaşamını daha kolaylaştıracak akülü ya da tekerlekli sandalye dağıtımı gerçekleştiriliyor. Detaylı bilgi için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
Bunlardan başka bireysel olarak çevre konusunda başka yapacağınız her şeyi bağlı olduğunuz belediyeden öğrenebilirsiniz.
Dünyadaki her canlı daha temiz ve sağlıklı bir çevrede maksimum konforla yaşamayı hak ediyor.
01.12.2019
Spiritüel Rehber Yasemin Derya Metin