İçeriğe geç

Minik Kalpler Balat

  • 5 yıl önce
  • 5Dakika
  • 1201Kelime
  • 204Görüntülenme

Minik Kalpler Balat

Önce benim Minik Kalpler Balat’la buluşma hikayemi anlatıp sonra Minik Kalpler Balat’ın hikayesini aktaracağım.

4 Haziran’da Ramazan Bayramı’nda daha önce rehber eşliğinde gittiğimiz Balat’a arkadaşlarla kendi başımıza gitmeye karar verdik. Balat sokaklarında dolaşırken tevafuk üzerine o girdiğimiz bir sokakta gördüğümüz seksek oyunu için çizilmiş çizgileri görünce oynayıp fotoğraflar çektik. Sonra çocuklar bizi Minik Kalpler Balat’a davet ettiler. İçerisi çok eğlenceli küçük bir yerdi. İlk buluşmamız bu an oldu. Ama olayın derinliğini ve güzelliğini tam olarak kavrayamamıştık.

Hem sosyal medya hem de internetten Minik Kalpler Balat’ı araştırdım. Instagram hesaplarına ulaştım ve takip etmeye başladım. Sizde takip etmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarında boks antremanlarını gördüm. Bu paylaşım benim de orada etkinlik yapabileceğimin ışığı oldu. Meditasyonu bu zamana kadar hep yetişkinlere yaptırdım. Çocuklar için tek meditasyon sıkıcı olur diye düşündüm ve nelerle birleştirebileceğimi düşünürken; parklarda Aslı ve Esin’le birlikte yaptığımız yoga, otojenik gevşeme ve meditasyon çalışmalarımız geldi. Her ikisi de teklifimi seve seve kabul ettiler. Ondan sonra Rıza Bey’le irtibata geçtik ve organizasyonu gerçekleştirdik.

Bizim etkinliğimizden önce üniversiteli abileri ve ablaları çevreye duyarlılıklarını geliştirmek için önce bilgilendirme yaptılar ve sonra sahilde birlikte çöp topladılar.

Biz bu süreçte çocukların Rıza babası ve Maria annesi ile konuşup sohbet etme imkanımız oldu. Minik Kalpler Balat’ın hikayesini onlardan dinledik. Çok etkileyici ve benim için çok farkındalık oluşturan bir sohbet oldu.

En sonunda hep birlikte onların isteği ile roman havası ile göbek atıp etkinliğimizi eğlenceli bir şekilde tamamladık.

Minik Kalpler Balat’ın Hikayesi

Sinem ve Murat Asilcan çifti Hobbit House Balat Breakfast olarak ilk kuruluşunu gerçekleştirmişler. Onlar İstanbul’dan İzmir’e taşınınca Rıza Bey ve Maria Hanım oraya gelen çocuklara aynı mekanda kucak açmışlar. Maria Hanım üç öğün 68 çocuk için yemek hazırlıyor. Çocuklarda Maira Hanım’a yardım ediyorlar. Herkes yaşına göre sorumluluğunu alıp yaşama hazırlanıyorlar.

Ver kurtul gardıroplarında bağışlanan giyecekler sokakta herkese açık bir vaziyette bırakılıyor. İhtiyacı olan gelip alıyor.

Bağışlanan kitaplar çalışma katındaki raflara yerleştiriliyor. Öğrenciler gelip çocuklara gönüllü öğretmenlik yapıyor. Herkes okuduğu bölüme göre hem okul derslerine yardımcı oluyorlar hem de toplumsal duyarlıklık için bilinçlendiriliyorlar.

Rıza Bey maaşı ile evin kirasını ve faturalarını yatırıyor. Sosyal etkinlikleri, ailelere yapılan yiyecek bağışlarını, erzak yardımlarını organize ediyor ve işten kalan zamanlarını çocuklarla oyun oynayarak geçiriyor.

Üçüncü katta yetişkinler için kafe hizmeti veriyorlar. Hiç bir şeyin bedelini kendiler belirlemiyorlar. Gelen konukların gönlünden geçeni çorba kumbarasına atmasını söylüyorlar. Çocukların ve yoldan geçenlerin yemeklerinin masrafları bu çorba kumbarasında birikenler ve yardımlarla karşılanıyor.

Tüm her yerde bağışlanan oyuncaklar çok güzel dekore edilmiş. Maria Hanım bu oyuncaklardan peluş olanları belirli aralıklarla yıkayıp çocukların oyuncaklarını temiz tutuyor.

Minik Kalpler Balat Çocuklarının Topluma Öğretileri

Onlar dünyaya hepimizin bir olduğunu ve birbirimize yardım ederek mutlu yaşamayı hatırlatıyorlar. Bu çocukların ailelerinin zaman zaman su kaynatacak tüpleri olmuyor.

Modern toplumun kolaylaştırıcı araçlarını artık elimizin tersi ile iterken yaşamımızdaki katkısını fark ettiriyorlar. Nasıl mı? Rıza Bey geçen bayram çocuklara yapılan bağışlarla çocukların kendi istedikleri kıyafetleri alması için bir alışveriş merkezine götürmüş. Çocuklar daha önce hiç alışveriş merkezine ya da mağazaya gitmedikleri için neyi nasıl seçmeleri gerektiğini bilmiyorlarmış. Çoğu insan için çok sıradan durum olmasına rağmen onlara daha önce kendileri için alış veriş yapma özgürlüğü verilmemiş.

Çocukların isteklerinde doyumsuzluk çıtasını yükseltip şımarıkça isteklerine karşı anne babaların da aynı şımarıklıkla harcama yapmalarının doğru bir davranış olmadığını. Çocuğunuz varsa çocuğunuzla yoksa da kendiniz gidip sizin için kriz olmuş durumları çocuklara sorun ve onların cevabı karşısında isteklerinizin önemine bir bakın.

Bu çocuklar, Suriyeli çocuklar, sokak çocukları ya da dünyanın herhangi bir yerindeki yardımlarla geçinen çocuklar evet ruhsal boyuttan bakınca bu şartları bilerek geldiler. Kendi yaşam dersleri yanında toplumsal duyarlılık için de bu ailelerde doğdular. Kapitalizmin bizi esir ettiği rüyadan uyandırmak için bu çocuklar bu yaşam derslerini aldılar. Bu çocuklar toplumun çocukları. Çevrenizdeki bu çocuklara elinizi uzatın.

Minik Kalpler Balat’a İçin Siz Ne Yapabilirsiniz

İlk adım sosyal medya hesaplarını takip edip onların kalplerini tanıyabilirsiniz. Instagram hesapları işte burada.

Balat’ı ziyaret edip onlarla zaman geçirebilirsiniz. Yaptığınız iş ya da hobiniz her neyse hobinizi onlara öğreterek zorlu olan yaşamlarını renklendirebilirsiniz. 

Çorba kumbaralarına bağış yapabilirsiniz.

Yaptığınız meslek her neyse bu mesleğin olumlu olumsuz her şeyini anlatıp onların meslek seçimine yardımcı olabilirsiniz.

Erzak bağışı yapabilirsiniz. Oraya gidecek zamanınız yoksa sanal marketler aracılığıyla siparişinizi verip adrese teslim ettirebilirsiniz.

Elinizdeki kitapları ya da yine internet kitapçılarının indirime girdiği zamanlarda bir çok kitabı onlara gönderebilirsiniz. Sanal satış alanına göre değişmekle birlikte 60 – 75 TL arası siparişlerde kargo parası da ödememiş olursunuz. Elinizdeki kitaplar için de PTT Kargo ile kitap bağışlarınızı %50 indirimli gönderebilirsiniz. Bağış yapınca kargo parasını ödemek de daha uygun olacağı için karşı ödemeli göndermemeniz daha şık olur.

İster yeni ister kullanılmış ama kullanılabilir durumda olan elbise ve elinizdeki oyuncakları bağışlayabilirsiniz.

Gitmek İsteyenlere Yol Tarifi

Minik Kalpler Balat’a biz toplu taşıma ile gittik. Metrobüs’ten Ayvansaray Durağında indik Fener durağına giden bir otobüse bindik. Fener Durağından geçen otobüs hatları: 33ES, 35D, 36CE, 41Y, 44B, 48E, 55T, 99, 99A, 99Y, 399B, 399C

Fener Durağında inin Çiçekli Bostan sokağından sağa dönün, ilk soldan Hızır Çavuş Köprübaşı Sokak’tan girin. Yol ikiye ayrılıncaya kadar düz devam edin, soldan Yıldırım Caddesinden devam edin. Hemen girişte sağ tarafta küçük şirin Minik Kalpler Balat’ı göreceksiniz. Duraktan inince yaklaşık beş dakika yürüme mesafesinde. Bulamadığınızda sorduğunuz zaman herkes size tarif ediyor…

Google Haritalardan ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Minik Kalpler Balat’ın hepimize mutlaka bir hediyesi var.

06.08.2019

Spiritüel Rehber Yasemin Derya Metin